divendres, 9 de novembre del 2018

La tradició: La festa de la Castanyada





                                                                                                          més fotos



Primer es treballen diferents aspectes com: el pas del temps (la tardor), l’observació de la natura (els canvis en els arbres dels jardins, fenomens meteorològics, ..).
També cal preparar  a la celebració de la festa de la castanyada. Cal crear l’espai agradable i adient esperant l’arribada de la castanyera, protagonista de la festa. S’aprenen cançons i danses relacionades amb la tradició. I s’elaboren els panellets.
Per fer-ho,  es segueix  una recepta tradicional (coco, llimona, sucre, xocolata, ou, patata). Per fer-ho cal tenir en compte  diferents conceptes matemàtics com la mesura, la proporció i la numeració. Cal, per exemple, comprovar i mesurar quina quantitat de cada aliment es necessita per fer la massa.
A aquesta massa se li ha de donar forma. Un exercici de motricitat fina una mica complicat.
Es demana la col·laboració de la cuina perquè coguin els panellets, que un cop han sortit del forn, el seu aspecte ha canviat.  És evident que l’elaboració del panellets  és un procés on intervé la química i la física.
Per portar els panellets a casa, es fa  una paperina utilitzant diferents tècniques plàstiques: fer boletes, pintar amb aquarel·la, pintar amb ceres i punxar.
Finalment arriba la festa, tothom es reuneix per compartir les cançons, les danses que han après a l’hora de música, i es mengen els panellets i les castanyes.

Tots han gaudit de la celebració, que és una mostra de l’expressió oral, musical, de creativitat, de gaudi i de convivència. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada